08 September 2010

Ucapan Idil Fitri Daripada Ketua DPPNJ

KENYATAAN MEDIA
8 September 2010, 29 Ramadhan 1431
(No rujukan : PAS/DPP.12/2.07(20/10)

Saya bagi pihak Dewan Pemuda PAS Negeri Johor (DPPNJ) ingin mengambil kesempatan untuk merakamkan ucapan Salam Idil Fitri kepada seluruh muslimin dan muslimat khususnya yang berada di negeri Johor dan anak-anak Johor yang berada di perantauan. Hari Raya adalah merupakan hari kemenangan mengalahkan hawa nafsu dan kemenangan kerana berjaya melaksanakan perintah Allah SWT sepanjang bulan Ramadhan. Bukan hanya sekadar menahan lapar dan dahaga tetapi juga dengan melakukan ibadah seperti qiamullail, bacaan Al-Quran, bersedekah dan amalan-amalan yang lain. Tujuannya adalah tidak lain adalah untuk melahirkan insan yang bertakwa kepada Allah S.W.T.

Firman Allah s.w.t. bermaksud:

“Wahai orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang sebelum kamu agar kamu bertakwa.”
Surah Al-Baqarah : 183

Dalam firman Allah s.w.t. yang lain pula:

“Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kamu dengan sebenar-benar takwa kepada-Nya dan janganlah kamu mati kecuali dalam keadaan Muslim.”
Surah Ali- Imran:102

Apa yang dimaksudkan insan yang bertaqwa? Insan yang bertaqwa adalah insan yang mampu mewujudkan nilai Islam secara menyeluruh dalam dirinya. Pada dirinya terpadu nilai Islam yang akan melaksanakan segala tuntutan Islam, nilai Iman yang sempurna keislamannya iaitu membenarkan segala nilai Islam secara total dari sudut hati, fikiran dan fizikal dan nilai Ihsan yang mempunyai nilai iman yang sempurna iaitu menghambakan diri hanya kepada Allah s.w.t, merasa kehadiran dan pengawasan Allah s.w.t. serta kebersamaan dengan-Nya. Kemudian nilai-nilai Islam ini akan mampu diserapkan dalam keluarga, masyarakat dan umat keseluruhan. Mudah-mudahan sepanjang sebulan kita menjalani ibadah di dalam bulan Ramadhan ini akan berjaya melahirkan diri kita yang lebih bertakwa kepada Allah.

Justeru bagi menghadapi kedatangan Syawal perlulah kita raikan dengan penuh ketakwaan bukannya dengan pembaziran. Melihat kepada suasana semasa saya dapati bahawa umat Islam lebih bersungguh-sungguh untuk meraikan idil fitri tetapi bertindak suram terhadap ibadah di bulan Ramadhan. Persiapan untuk menyambut ketibaan Ramadhan dinantikan secara dingin namun kehadiran Syawal diraikan dengan penuh kemeriahan. Budaya berlebih-lebihan dan pembaziran di dalam meraikan idil fitri perlu dibuang daripada amalan kita kerana ia tidak dituntut oleh Islam. Lebih afdal sekiranya kita menyalurkan bantuan kepada fair miskin, anak-anak yatim dan mereka yang lebih memerlukan.

Saudara dan saudari yang saya hormati sekalian,

Sepanjang Ramadhan ini juga kita telah dihidangkan dengan pelbagai kejadian yang memilukan dengan kes pembuangan dan pembunuhan bayi yang tidak berdosa, kes bunuh, krisis sosial remaja, krisis keruntuhan moral dan pelbagai kes jenayah yang hadir ketika umat Islam sedang menunaikan ibadah puasa di bulan yang mulia ini Sudah tentu, ia adalah sesuatu yang memilukan dan pastinya ada sesuatu yang perlu kita nilai kembali betapa kejadian-kejadian ini ada sebabnya.

Firman Allah,

“Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)”
Surah Ar-Rum : 41

Keengganan kita yang masih ragu-ragu untuk mentadbir dengan Islam atau tidak terfikir untuk menginsafi diri juga dianggap sebagai krisis yang melanda umat manusia, maka krisis demi krisis akan terus melanda jika kita tidak berniat langsung untuk kembali memartabatkan dan mendaulatkan Islam.

Maka, marilah kita kembali kepada Islam dan melaksanakan Islam secara menyeluruh di dalam kehidupan kita seharian termasuklah dalam urusan mentadbir negeri dan negara tercinta ini. Mudah-mudahan Allah memberkati dan merahmati kehidupan kita.

Salam Idil Fitri, Maaf Zahir dan Batin

Khairul Faizi Bin Ahmad Kamil
Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Johor

1 comment:

Unknown said...

saya mengucapkan banyak terimakasih kepada KI HADAK yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama KI HADAK dan dengan senang hati beliau mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi KI semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi KI HADAK DI 085=259=457=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinya dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama KI HADAK