17 August 2008

AHLI PARTI YANG TIDAK DISIPLIN PUNCA KEKECOHAN ISU MUZAKARAH/MUQABALAH

Kelonggaran terhadap pemantapan tarbiyyah Islam punca sebenar kenapa isu muzakarah/muqabalah menjadi isu hangat negara. Menjadi ahli Pas bukan berarti menjadi ahli biasa yang tidak mempunyai tanggugjawab apa-apa. Menjadi ahli Pas antara lainnya ialah bersedia untuk menerima tarbiyyah. Ertinya masuk Pas ni macam masuk Universiti yang mempunyai selibus Tarbiyyah yang tidak terdapat dalam mana-mana institusi pendidikan negara. Ini kerana penjajah & anak didik penjajah khususnya UMNO telah membawa negara selama 50 tahun untuk memisah agama dengan politik. Masuk ke dalam Pas ni kena cantum balik antar agama & politik. Oleh yang demikian, selibus tarbiyyah ini tidak terdapat dalam mana-mana universiti dalam negara , yang ada hanya dalam Pas. Anda jangan rasa pelik kenapa ada ustaz yang belajar agama tapi tidak mempunyai kecenderungan untuk memperjuangkan Islam sebaliknya orang yang belajar sekular pula ada kecenderungan terhadap perjuangan. Bezanya ialah ustaz tadi tidak menerima tarbiyyah daripada Pas manakala satu lagi terima!...Walaupun kita merasakan di sana ada kekurangan terhadap pemahaman islam secara menyeluruh bilamana kita hanya memahami dari sudut politik sahaja...

Ini termasuk isu yang berkaitan muqabalah dengan pimpinan UMNO , satu poll atau undian yang dianjurkan oleh Tranungkite.net mendapati keputusan warga TKO mahu agar muqabalah ini dihentikan segara. Namun keputusan Syura Ulama' yang disampaikan oleh Timbalan Mursyidul Am, Dato' Dr Haron Din menjelaskan kaedah muqabalah perlu diteruskan bagi menyampaikan mesej dakwah sebagaimana diputuskan di Kota Bharu sebelum ini.

Berikut adalah sedutan ucapan beliau dalam muktamar baru-baru ini:

"Presiden memberitahu saya beliau dihubungi pemimpin Umno lebih 10 kali bagi diadakan perjumpaan, namun Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menolaknya.

"Bukan kita yang ketuk pintu Umno sebaliknya mereka yang beriya-iya hendak jumpa. Pada awalnya kita buat jual mahal sedikit," katanya ketika menggulung perbahasan pada muktamar hari kedua, petang ini.

Beliau berkata, PAS tiada agenda peribadi terhadap perjumpaan itu.

Menurutnya musuh lebih condong hendak berdamai dan berbaik-baik dengan kita, jadi disambutlah seruan tersebut.

"Kalau musuh condong hendak berdamai dengan kita.. jadi kita terima," kata beliau.

Menurutnya hendak berdakwah macam mana kalau pintu tidak dibuka.

Bagaimanapun kata beliau perkara itu menjadi kecoh kerana ada ahli parti yang tidak cukup disiplin terhadap keputusan yang dibuat Majlis Syura.

Katanya, sudah ada petanda awal keputusan yang dibuat Majlis Syura Ulama tidak dipatuhi oleh sesetengah ahli.

Sedangkan sepatutnya ahli perlu komited kepada segala keputusan yang dibuat Majlis Syura Ulamak, selagi perkara itu tidak bercanggah dengan agama.

Menurut beliau dalam perlembagaan PAS ada peruntukan menyebut Majlis Syura Ulamak berkuasa untuk membuat sebarang keputusan selagi ia tidak bercanggah dengan Islam.

Image"Sedangkan kalau robohlah benteng Majlis Syura Ulamak tergugatlah PAS dan kalau teguh Majlis Syura maka mantaplah perjuangan PAS.

"Dan perlu dijelaskan lagi bahawa al Quran menjadi panduan dan dasar kepada PAS sejak dahulu, sekarang dan selama-lamanya," ujar beliau.

Beliau juga menjelaskan ahli-ahli PAS sekarang lebih matang dan tidak terpengaruh dengan agenda media massa yang membesar-besarkan isu tersebut.

Namun katanya seramai tujuh perwakilan yang menyentuh secara langsung peranan Majlis Syura Ulamak sehingga mereka berkata ia perlu diperkasakan.

Majlis Syura Ulama dianggotai 15 ahli di mana empat orang daripada Dewan Ulamak, empat anggota jawatankuasa PAS Pusat dan tujuh lagi dipilih di kalangan mereka yang berkelayakan.

Dr Haron juga menjelaskan beliau secara peribadi telah mengadakan perjumpaan dengan pihak istana (muqabalah) bagi menyampaikan mesej perjuangan PAS

No comments: