06 March 2006

MACAMANA NI, HARGA BARANGAN KEPERLUAN HARIAN TERUS NAIK???

Berita Harian
5 Mac 2006
Harga barang keperluan terus naik

KUALA LUMPUR: Harga barang keperluan harian terutama daging tempatan, ikan kembung dan tenggiri terus mencatatkan kenaikan di beberapa negeri, semalam.
Tinjauan di pasar sekitar bandar raya ini mendapati ikan kembung naik 50 sen kepada RM7.50 sekilogram (sekg) berbanding RM7 kelmarin, harga ayam meningkat kepada RM4.80 sekg berbanding RM4.50, bawal hitam (kepada RM14 sekg daripada RM13), udang kepada (RM12 berbanding RM11).
Di KOTA BHARU, daging tempatan naik kepada RM15 berbanding RM14 sekg kelmarin, daging import (RM5.50 kepada RM5.70 sekg), manakala sawi, kubis, cili merah, kacang panjang dan telur gred B masing-masing naik 50 sen, 17 sen, 67 sen, RM1 dan tiga sen.
Di JOHOR BAHARU, harga ikan tenggiri meningkat ketara kepada RM18 sekilogram berbanding RM14 sekg kelmarin, daging tempatan naik kepada RM19 sekg berbanding RM18 sekg, sawi kepada RM3 sekg berbanding RM2.50 sekg, manakala cili merah dan santan meningkat, masing-masing RM1.
Di ALOR STAR, harga ikan tenggiri naik 50 sen kepada RM17.50 sekg berbanding RM17 sekg kelmarin, manakala daging import, bawal hitam dan udang, masing-masing naik 50 sen, 60 sen dan 50 sen.
Di MELAKA, harga ikan tenggiri naik RM1 kepada RM15 sekg berbanding RM14 sekg kelmarin, manakala barangan lain tidak banyak berubah.
Di KUALA TERENGGANU, harga lima barang bagaimanapun, mencatatkan penurunan iaitu bawal hitam, udang, cili merah, kacang panjang dan santan.
Di MELAKA, harga ikan tenggiri naik RM1 kepada RM15 sekg berbanding RM14 sekg kelmarin, manakala barangan lain tidak banyak berubah.
Harga kebanyakan barang di tempat lain seperti Kuantan, Shah Alam, Kota Kinabalu dan Kuching tidak banyak berubah.
©The New Straits Times Press (M) Berhad

Harga barang keperluan harian di beberapa negeri terus naik
Berita Harian
3 Mac 2006

KUALA LUMPUR: Harga barang keperluan harian terutama daging, ikan dan sayuran terus mengalami kenaikan di beberapa negeri dengan barang tertentu mencatat peningkatan lebih sekali ganda, semalam.
Tinjauan mendapati ikan tenggiri, ikan kembung dan bawal hitam mencatat kenaikan antara RM1 hingga RM2, manakala sayur-sayuran pula naik antara 20 sen hingga RM3 sekilogram, terutama sawi, kacang panjang, kubis dan cili merah.
Kenaikan harga barangan itu dikesan di Lembah Klang, Seremban, Johor Bahru, Pulau Pinang, Terengganu, Melaka dan Kota Kinabalu, manakala di negeri lain tidak mengalami banyak perubahan.
Di ibu kota, ikan kembung dijual pada harga RM7 sekilogram semalam, berbanding RM6 sekilogram kelmarin manakala ikan tenggiri daripada RM14 kepada RM15 sekilogram dan bawal hitam daripada RM12 kepada RM13 sekilogram.Bagaimanapun, bagi barangan lain seperti daging, ayam, sayuran, santan dan telur didapati tidak mengalami kenaikan.
Di SEREMBAN, hanya sawi mengalami kenaikan daripada RM1.60 sekilogram kepada RM2 sekilogram, manakala di Johor Bahru, sawi dijual pada harga RM2.50 sekilogram semalam, berbanding RM2 sekilogram, kelmarin.
Kacang panjang juga mengalami kenaikan 50 sen semalam, apabila dijual pada harga RM3 sekilogram, berbanding RM2.50 sekilogram, kelmarin.
Di PULAU PINANG, ikan kembung naik RM1 daripada RM6 kelmarin kepada RM7 sekilogram semalam, manakala bawal hitam daripada RM15 kepada RM17 sekilogram, udang daripada RM16 kepada RM17 sekilogram.Sayuran pula membabitkan kacang panjang yang naik 60 sen sekilogram, iaitu daripada RM2.40 sekilogram, kelmarin kepada RM3 sekilogram, semalam.
Di SHAH ALAM, antara barang keperluan yang mengalami kenaikan ialah daging import daripada RM7 sekilogram kepada RM8 sekilogram.
Bagaimanapun, di negeri lain tidak berlaku perubahan harga, kecuali ayam di Johor Bahru dan Kota Bharu yang mengalami kejatuhan antara 80 sen hingga RM1.20 sekilogram.
Sementara itu, kenaikan harga ikan yang meningkat sebanyak dua peratus di beberapa pasar sekitar Lembah Klang mengundang rasa tidak puas hati di kalangan ,pembeli terutama golongan berpendapatan rendah dan sederhana.
Tinjauan Berita Harian di pasar Petaling Jaya dan Chow Kit mendapati kenaikan harga ikan membabitkan semua jenis ikan.
Harga ikan bawal hitam didapati berbeza iaitu RM16 sekilogram di pasar Petaling Jaya, manakala di pasar Chow Kit dijual pada harga RM13 sekilogram, berbanding RM12 sekilogram, kelmarin.
Bagaimanapun, harga keperluan lain seperti ayam, telur ayam gred B dan santan tidak menunjukkan sebarang kenaikan atau penurunan harga.
Bagi sayuran pula berlaku penurunan harga pada kadar ketara, iaitu sawi dijual RM2 sekilogram di pasar Petaling Jaya manakala di pasar Chow Kit dijual RM 2.50 sekilogram, berbanding RM3 sekilogram, kelmarin.

©The New Straits Times Press (M) Berhad

No comments:

Sociable